Pirinač srednje dugog zrna, odlikuje se visokim sadržajem skroba koji čini zrno konzistentnim, kompaktnim i sa odličnom otpornošću na kuvanje.

Pirinač se uzgaja u Kazalbeltrameu, malom italijanskom gradu od 980 stanovnika u provinciji Novara u Pijemontu.

Organoleptičke karakteristike

Zrno je izduženog oblika i biserno bijele boje, savršeno se kuva i teško ga je prekuvati. Njegov ukus je blago sladak.

Proces proizvodnje

Pirinač odležava godinu dana nakon branja. Ovaj karakterističan  „agin“ proces je poznat i praktikovan u drevnim vremenima kod mnogih naroda. Odležao i dobro očuvan pirinač značajno povećava prvobitnu zapreminu i time ima manju disperziju skroba i minerala pri kuvanju što ga čini visoko kvalitetnim.

Nutritivna vrijednost:

Kcal: 338 kcal

Kj: 1434 Kj

Masti: 0,6 g

Zasićene masti: 0,1 g

Proteini: 7,4 g

Ugljenihidrati: 75 g

Šećeri: 0,3 g

Vlakna: 1,4 g

Natrijum: /

So: 0,0001 g

Sastav: 100% Carnaroli pirinač