Pirinač srednje dugog zrna, odlikuje se visokim sadržajem skroba koji čini zrno konzistentnim, kompaktnim i sa odličnom otpornošću na kuvanje.
Pirinač se uzgaja u Kazalbeltrameu, malom italijanskom gradu od 980 stanovnika u provinciji Novara u Pijemontu.
Organoleptičke karakteristike
Zrno je izduženog oblika i biserno bijele boje, savršeno se kuva i teško ga je prekuvati. Njegov ukus je blago sladak.
Proces proizvodnje
Pirinač odležava godinu dana nakon branja. Ovaj karakterističan „agin“ proces je poznat i praktikovan u drevnim vremenima kod mnogih naroda. Odležao i dobro očuvan pirinač značajno povećava prvobitnu zapreminu i time ima manju disperziju skroba i minerala pri kuvanju što ga čini visoko kvalitetnim.
Nutritivna vrijednost:
Kcal: 338 kcal
Kj: 1434 Kj
Masti: 0,6 g
Zasićene masti: 0,1 g
Proteini: 7,4 g
Ugljenihidrati: 75 g
Šećeri: 0,3 g
Vlakna: 1,4 g
Natrijum: /
So: 0,0001 g
Sastav: 100% Carnaroli pirinač